Hopp til innhold

Northug drev med skihopping

- Balanse er det viktigste vi trener på. Da Petter var ung gutt var han veldig god på ski, forteller Petter Northugs gamle trener, Gisle Løseth.

Brynhild Sætha møter tidligere trenere av Petter Northug jr. og Kari Traa, med fokus på den viktigste skiferdigheten av dem alle: Balanse. Se tredje episode av basisturneen fra Steinkjer over. 

Etter skitrening kunne de hoppe 15-20 meter på langrennsski. Etterpå leika de seg. Vi holdt på med mye basistrening. Rulleskøytehockey og rulleskøytebandy var blant favorittaktivitetene. Det er ikke tilfeldig at Petter var god til å manøvrere i felt. Unner manøver, finne veien, skifte av tyngdepunkt, og være i balanse! Du er nødt å ha god balanse, for sparker du ifra før du er i balanse mister du retningen. Sånn sett er balanse det viktigste vi trener på, sier Løseth.

Basisen innenfor balansetrening er ganske lik om du satser på alpint, langrenn, freeski, telemark, freestyle, kombinert eller hopp.

- Balanse er hele grunnlaget. Det å kjøre skogsløyper, er den beste måten å trene balanse på. De barna som kjører mye skogsløyper og kommer inn for å kjøre alpint eller kuler eller et eller annet - de har mye godt i seg, de har lært mye basis, forteller blant annet Eivind Gjeraker i Norges Skiforbund.

Du blir ikke best hvis du ikke tør å falle?

- Jeg har tidligere trent Kari Traa. Hun tryna mer på en dag enn visse andre jeg har trent. Dette utrykket passet godt for henne, det er jo måte på hvordan man «tryner», sier Gjeraker. 

Basisturneen 2019
Denne sesongen skal vi i samarbeid med skikretser, skiklubber og skoler ut på åtte ulike besøk i Norge. Starten var på Fossum og på Linderudkollen, mens turneen fortsatte i Steinkjer, Mo I Rana, Alta og Kirkenes. Gjennomgående temaer i basisturneen er felles skileik og basisaktivitet i anlegget, samt ulike kurs som utvikling av skiferdigheter og snøproduksjon.

Basisturneen 2019
22.-23. januar: Fossum IF
30.-31. januar: Kjelsås IL og Østre Aker Skiklubb
4.-5. februar: Steinkjer Skiklubb
6.-7. februar: Bossmo & Yttern IL og Rana Slalåmklubb, Mo i Rana
11. februar: Alta IF og Alta alpin
13.-14. februar: Kirkenes og Omegn Skiklubb og Sandnes IL
25. februar: Vind IL, Gjøvik
Mars: Trøndelag

NIF-EPI03, 03
NTB