Hopp til innhold

Kristine Stavås Skistad startet Jr-VM med GULL i sprint!

Junior-/U23-VM i Lahti

Hele 7 Buskerudløpere er uttatt til junior/U23-VM i Lahti fra 20. - 26. januar; fem i langrenn og to i hopp. Gratulerer til Kristine Stavås Skistad med GULL på sprinten og Helene Marie Fossesholm med 2xSØLV på 5 km fri og 15 km klassisk i Jr-VM samt GULL til begge i stafetten, fantastisk innsats!

U23/junior-VM Lahti

LANGRENN:

Mer om mesterskapet og resultater på fisski.com

Norges Skiforbund har uttatt utøvere til årets U23-VM og junior-VM i langrenn. Mesterskapet foregår i finske Lahti fra 20.-26. januar. Det er uttatt syv kvinner og åtte menn til U23, VM, mens det er uttatt åtte kvinner og syv menn til årets junior-VM. 

- På junior er det resultatene etter to rennhelger ligger til grunn. Dette er mønstringsrennet på Hovden 14.-16. desember og helgas Equinor norgescup på Konnerud i helga. Rennene på Konnerud i helga ble vektlagt med tanke på å vise form nær mesterskapet i Finland.  Det ble tatt ut løpere med tanke på hver distanse i junior-VM, men en helhetsvurdering ble tatt da troppen maksimalt kan bestå av åtte utøvere av hvert kjønn. Målet er å kjempe i toppen på samtlige distanser, forteller juniorlandslagstrener Monika Kørra.

For U23 er uttaket basert på resultater i verdenscup, Skandinavisk Cup, Equinor norgescup, samt skjønn fra landslagsledelsen.
- Målet er å kjempe i toppen i Lahti. Mattis Stenshagen og Johannes Høsflot Klæbo prioriterer verdenscup, men vi har flere løpere med i troppen som allerede prestert på høyeste nivå i vinter. Erik Valnes tok en pallplass i Dresden sist helg, samt at tvillingene Tiril- og Lotta Udnæs Weng har vært høyt oppe i flere renn i verdenscupen. Vi har med flere yngre og spennende løpere i troppen, som for eksempel forrige års juniorverdensmester Harald Østberg Amundsen, sier ansvarlige trener for U23-troppen, rekruttlandslagstrener Anders Bystrøm.

Troppen kommer til å bo i Vierumäki, hvor VM-troppen bodde 2017.

De fleste i juniortroppen reiser 17. januar, mens de fleste i U23 troppen reiser 18. januar.

Disse stiller for Norge:
U23-VM, kvinner:
Mathilde Myhrvold, Vind IL
Amalie Håkonsen Ous, Nes Ski
Marte Mæhlum Johansen, Østre Toten Skilag
Julie Myhre, Byåsen IL
Hedda Østberg Amundsen, Asker SK
Lotta Udnes Weng, Nes Ski (forfall, erstattes av Tiril Liverud Knudsen fra Konnerud IL)
Tiril Udnes Weng, Nes Ski

Menn:
Sivert Wiig, Gjesdal IL
Harald Østberg Amundsen, Asker Skiklubb
Joachim Aurland, Kjellmyra IL
Jan Thomas Jenssen, Hommelvik IL
Erik Valnes, Bardufoss og Omegn
Thomas Bucher-Johannessen, Fossum IF
Henrik Dønnestad, Gulset IF
Erland Kvisle, Asker Skiklubb

Junior-VM

Menn:

Aron Åkre Rysstad, Valle IL
Ansgar Evensen, Vinda IL
Håkon Skaanes, Strindheim IL
Håvard Moseby, Kjelsås IL
Iver Tildheim Andersen, Rustad IL
Andreas Tronsli, Lier IL
Sivert Leander Johansen, Drammens Ballklubb

Kvinner:
Helene Marie Fosseholm, Eiker Skiklubb
Tuva Bakkemo, Gjøvik Skiklubb
Kristine Stavås Skistad, Konnerud IL
Kristin Austgulen Fosnes, Fossum IF
Elena Rise Johnsen, Asker Skiklubb
Astrid Stav, IL Varden Meråker
Vera Johanne Norli, Asker Skiklubb
Nora Sanness, Kjelsås IL 

HOPP:

Norge sender ni hoppere til junior-VM i nordiske grener i finske Lahti. Den siste plassen blir avgjort først fredag.

Norgesmester i junior, Thomas Aasen Markeng (Lensbygda), har imponert den siste tiden og blir et av Norges mest spennende kort på herresiden. Han ble også nummer åtte i senior-NM stor bakke tirsdag. Han får med seg Anders Sandberg Håre (Vikersund), Fredrik Villumstad (Skimt) og Sander Vossan Eriksen (Bækkelaget).

Umulig å skille

I tillegg skal en femtemann være med til Finland. Den femte og siste plassen på laget avgjøres først fredag.

- Christian Røste Solberg (Jardar) og Anders Ladehaug (Nordre Land) kjemper om den siste plassen på VM-laget. Det har vært umulig å skille dem, og vi setter derfor opp et ekstra uttaksrenn på Rena fredag. Den av dem som gjør det best der, får den siste plassen i VM-troppen, sier trener Henning Stensrud.

- Målet er medalje i lagkonkurransen og at vi kjemper om topp seks individuelt. Markeng har vist veldig lovende hopping den siste tiden. I tillegg bør vi ha muligheter i mikskonkurransen, sier Stensrud.

Rett fra World Cup

På kvinnesiden har to av fire hoppere fersk World Cup-erfaring når de ankommer Lahti. Både Silje Opseth (Holeværingen) og Ingebjørg Bråten (Etnedal) kommer rett fra verdenscup i Japan og er begge norske medaljehåp.

I tillegg får debutantene Pernille Kvernmo (Steinkjer) og Heidi Dyhre Traaserud (Heddal) sin VM-debut.

- Silje har mange års erfaring fra flere junior-VM. Hun har også vært med i senior-VM og OL pluss har mengder av World Cup-erfaring. Ingebjørg deltar i sitt tredje junior-VM og har i vinter fått verdenscuperfaring. De er våre fremste medaljehåp, sier trener Line Jahr.

- Pernille har hoppet en del COC og har noe internasjonal rutine, mens Heidi med sine 15 år hadde sine første internasjonale konkurranser på hjemmebane på Notodden like før jul. Heidi er en ung og uredd jente, som har vist enorm utvikling det siste halve året. Det blir spennende å se hvordan hun takler å være i et mesterskap på dette nivået, fortsetter Jahr.

Uttak junior-VM hopp:

Menn: 

Thomas Aasen Markeng (Lensbygda)

Anders Sandberg Håre (Vikersund)

Fredrik Villumstad (Skimt)

Sander Vossan Eriksen (Bækkelaget)

* Christian Røste Solberg (Jardar) og Anders Ladehaug (Nordre Land) kjemper om den siste plassen i uttaksrenn fredag

Kvinner:

Silje Opseth (Holeværingen)

Ingebjørg Bråten (Etnedal) 

Pernille Kvernmo (Steinkjer)

Heidi Dyhre Traaserud (Heddal).

NIF-EPI03, 03