Hopp til innhold

Aksel Lund Svindal (NTB scanpix)

Det startet i Åre, og det sluttet i Åre

Aksel Lund Svindal har kjørt sitt siste renn på toppnivå. Så er ringen sluttet for en av våre aller største skistjerner gjennom historien. 18 år etter sin første WC start, har Aksel i dag takket for seg i de samme løypene her i Åre, som han ble verdensmester for første gang i 2007.

AV: Skipresident Erik Røste

Avslutningen ble nær sagt selvfølgelig enda en jubeldag for Aksel - og Norge. I et dramatisk renn der værforholdene førte til flere utsettelser havnet han nok en gang helt i toppen etter særdeles imponerende kjøring. 

The Attacking Viking kan se tilbake på en karriere som er et alpinikon verdig. Fem ganger verdensmester, to ganger vinner av WC sammenlagt, 9 WC kuler i enkeltdisipliner, 80 pallplasseringer i WC og ikke minst to olympiske gull, hvorav utforseieren i PyeongChang som tidenes første OL gull i utfor til Norge, som virkelig kronet karrieren. Og ikke å forglemme, 36 WC-seiere, noe som gjør han til en av de mestvinnende alpinister i verden.

Men Aksel har betydd så mye mer for veldig mange, enn å være en strålende alpinist. Som person og medmenneske er han er forbilde og et idol for en stor skare av beundrere, meg selv inkludert. 

Jeg har sagt flere ganger at Aksel kunne med rette, se på seg selv som større enn den idretten han har vært en del av, men han har aldri ønsket en slik posisjon. Han har alltid satt fellesskapet øverst og sett betydningen av å være en del av et sterkt lag.

Han har også hatt evnen til å glede seg over andres suksess, først og fremt internt i laget hvor Aksel har videreført den gode kulturen som ble utviklet på begynnelsen av 90 tallet. Men Aksel har i tillegg også vist glede over at andre norske utøvere har lykkes. Under OL i PyeongChang, mens han var travelt opptatt med å forberede seg til sine egne konkurranser, sendte han følgende Twitter meldinger; 

10. Februar 2018: Rått!!!! Krüger gir gåsehud. 3xNorge. Inspirerende.
25. Februar 2018: Marit Bjørgen # gåsehud frysninger 

Dagen vi har forstått at måtte komme en dag, men som vi helt ikke har ønsket at skulle komme, er her i dag. Aksel har kjørt sitt siste skirenn på toppnivå. Vi har mye å takke Aksel for og jeg håper at vi også i framtida kan få dra veksler på Aksel sine erfaringer og holdninger. Få om noen har vist at de har mer å bidra med til utviklingen av fellesskapet.

Aksel er ikke bare en super alpinist, men en av norsk idretts største personligheter gjennom tidene.

Som skipresident er det med stor ydmykhet, glede og stolthet jeg vil takke deg for din formidable karriere. Tusen takk for at du er den du er og det du har bidratt med! 

NIF-EPI01, 01
NTBScanpix