Hopp til innhold

Tande, Hauer og Sjøen

Hjemmeseier i Vikersund

Flying Teamets egne utøvere stakk av med seieren i begge Elite rennene i Vikersund.

Det er ikke mye snø på Østlandet den siste novemberdagen i 2013, men Vikersunds snøkanoner har sprøytet bakken full. Manglet du vinterfølelsen, var du ikke helt klar for 1.desember eller skrantet det på idrettsgleden så var Vikersunds hoppanlegg riktig sted å være denne lørdagen. En ting det riktig nok ikke skrantet på var bartefjes, den siste dagen av "Movember" og årets første Norges Cup-renn gikk av stabelen.
Over 80 av Norges håpefulle hoppere var klare, bakken var full av spenning og nervøsitet på en helt annen måte enn hva den var på slutten av fjorårets sesong. Det var klart for en ny sesong, nye sjanser, nye pallplasser å lukte på, grenser som skal sprenges og kanskje en World Cup plass på Lillehammer innen rekkevidde. Hvem vet?

Treningsomgangen er nesten ferdig i det jeg ankommer bakken, det skal hoppes to renn denne lørdagen grunnet dårlige værmeldinger på søndagen. Det er vanskelig å holde på tretthetsfølelsen når kulda griper fatt i tærne, det er vanskelig å holde smilet tilbake når du hører ropene fra sletta. Den ufiltrerte reaksjonen på hvordan hoppet føltes: Banneord, hurrarop, frustrasjon og idrettsglede. Av erfaring kan jeg si at sletta ikke er noe sted for å ta portrettbilder, utøverne svever enten på en rosa sky eller skjuler ansiktet i ett grått tordenvær. Og de hører ikke en gang resultatene sine, det går på feelingen! Det var kanskje til utøvernes besvær at Vikersunds K105 ikke var utstyrt med høyttalere på sletta, men det var litt sjarmerende å se de stå musestille med ørene på stilk for å få med seg lengden og stilkarakterene.

Første omgang er over: trenere har sett på hverandre og nikket anerkjennende, ristet på hodet og sukket eller klødd seg i nakken i frustrasjon. Treningshoppet var jo så mye bedre? Hvor kom det hoppet fra? Er det fordi de ikke har hoppet på snø på en stund? Er det fordi de hopper på snø?

Ikke alle er like begeistret for kameralinsa, der jeg står i veikanten på vei opp til hopptårnet. Noen gjemmer seg bak hoppskiene andre smiler bredt, men "Movember" bartene må dokumenteres de også. "Hei! Lenge siden sist, går det bra? Så bra! Lykke til!" Jeg er nesten litt nervøs på deres vegne, har lært meg hvilken vei vimplene skal blåse og sukker når de blåser feil vei. Her er det ingen gate- eller vindkompensasjon. De slipper bommen og før jeg rekker å  trekke pusten er det over. Fra spenning til skuffelse, nervøsitet går over i jubelrop.

Andre omgang er over, Mats Søhagen Berggaard mottar en ”high-five” og grattis av tredjemann Johan André Forfang etter at de har stått med ørene på stilk, musestille for å prøve å få med seg resultatet. Sigurd Nymoen Søberg er på utstyrskontroll og har ikke en gang fått med seg at han havnet på en andre plass.
Alle puster lettet ut, første renn er overstått: De vet hvordan formen har vært på trening, synes det på resultatlista? Er følelsen god eller dårlig?

Utøverne får en times pause mellom rennene, det er ikke hver dag man har to muligheter til å smile fra pallen. Fire hopp, fersk skuffelse og tid til å virkelig lande etter den første lykkerusen.

Renn nummer to vinnes av renn nummer ens syvendeplass, Daniel André Tande. Delt andre plass går til Phillip Sjøen og Joachim Hauer. Små marginer, følelsen av og ha mer på lager og tilfredse smil forlater bakken. To renn som er preget av ønsket om å vise at man virkelig har lagt ned mye trening i sommer og at man fortjener en plass i World Cup rennet på Lillehammer om 6 dager. Muligheten til å hoppe med de store gutta: ikke bare det som er drømmen, men det som er målet. 

BUFF NC Elite 30.11.13
 1. Mats Berggard, Ringkollen SK , FTV
2. Sigurd Nymoen Søberg, Furnes Skiløperforening, Lillehammerhopp
3. Johann Andre Forfang, Tromsø Skiklub, Trønderhopp

BUFF NC 01.12.13 (Kjørt som renn 2 lørdag)

1. Daniel Andre Tande, Kongsberg IF, FTV
2. Phillip Sjøen, Bækkelaget, Kollenhopp  
2. Joachim Hauer, Bækkelaget, Kollenhopp 

BUFF NC A 30.11.12
1. Halvor Egner Granerud, Asker Skiklubb, Kollenhopp
2. Jonas Sandell, Tromsø Skiklub, Trønderhopp
3. Robin Pedersen, Stålkameratene, Trønderhopp

BUFF NC A 01.12.13 (Kjørt som renn 2 lørdag)
1. Jonas Gropen Søgård, Nordbygda/Løten ski, NTG
2. Joakim Aune, Byåsen IL, Trønderhopp
3. Robin Pedersen, Stålkameratene, Trønderhopp.

BUFF NC B 30.11.13
1. Peder Nævestad Pedersen. Byaasen Skiklub, Trønderhopp
2. Kristian Lian, Ivrig IL, Lillehammerhopp
3. Sondre Ringen, Bækkelaget, Kollenhopp

BUFF NC B 01.12.13 (Kjørt som renn 2 lørdag)

1. Kristian Lian, Ivrig IL, Lillehammerhopp
2. Peder Nævestad Pedersen, Byaasen Skiklub, Trønderhopp
3. Jakob Tjåland Randen, Folldal IF, NTG

Link til bildene på Flickr Bildene kan benyttes, men skal krediteres NSF/Nicole Tomberger.

NTB Scanpix